Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέου Αρχηγού Π.Σ, δεδομένου ότι απομακρύνεται ο νυν Αρχηγός κ. Π. Μπονάτσος (του ζητήθηκε η παραίτηση του).  Τώρα να πούμε ότι ήταν «σοφή» η επιλογή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Δένδια να αντικαταστήσει τον νυν Αρχηγό του ΠΣ κ. Μπονάτσο;  Ας μην υπερβάλλουμε…  Ήταν απλά λογική και αναμενόμενη κρίνοντας από την προσφορά του κ. Μπονάτσου στην θέση που κατείχε εδώ και ένα χρόνο. Στον νυν Αρχηγό ''καταλογίζεται'' γενικώς, η φετινή καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, και ειδικά η διαχείριση μεγάλων πυρκαγιών, όπως η καταστροφή του Αγίου Όρους, της Χίου κλπ κλπ.
Η επιλογή,  με αξιοκρατικά κριτήρια, ενός ικανού Αρχηγού, από το ΚΥΣΕΑ μετά από εισήγηση του κ. Δένδια δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Κυρίως γιατί θα πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν οι δύο τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση καινοτόμων λύσεων, σε αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έχοντας ως κριτήριο τα σημερινά δεδομένα.  Γιατί λύσεις υπάρχουν.  Απλά πλέον πρέπει το Υπουργείο και το ΠΣ να δαπανά έξυπνα και όχι με κριτήριο το κέρδος κάποιων ιδιωτών κυρίως όσον αφορά την μίσθωση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης…. Δεν μπορεί να μην αξιοποιούνται τα ιδιόκτητα ελικόπτερα του ΠΣ.  Δεν μπορεί να μισθώνονται ελικόπτερα από ιδιωτικές εταιρείες όταν τα κονδύλια αυτά μπορούν κάλλιστα να πάνε για την συντήρηση και αγορά ανταλλακτικών του ελικοπτέρων του Στρατού πχ Σινούκ.  Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε διαθέσιμα προς χρήση ελικόπτερα για όλο το χρόνο είτε για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων μας είτε της Πυροσβεστικής.
Ο κύριος Δένδιας, δεν μπορεί να επιλέξει με κομματικά κριτήρια (αυτά μας καταστρέψανε), όχι γιατί δεν το θέλει αλλά γιατί οι γνωρίζοντες τα πράγματα στην Πυροσβεστική λένε ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι προς το κόμμα του κυρίου υπουργού και αυτό είναι καλό!  Επομένως τα στοιχεία του πρέπει λάβει υπόψη του είναι δύο: (α) ποιος έχει τα προσόντα, τις ικανότητες για να αναλάβει το έργο του Αρχηγού και προφανώς δεν ανήκει σε αυτούς που τα έκαναν θάλασσα φέτος με τις δασικές πυρκαγιές και (β) κάποιοι εκ των υποψηφίων εμπλέκονται στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τα σκάνδαλα των ελικοπτέρων, είτε των μισθωμένων είτε των ιδιόκτητων.  Θα είναι αστείο να δούμε κάποιον που του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος μία, δύο ή και τρεις φορές (;) να αναλαμβάνει μία τέτοια θέση.  Δυστυχώς η δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει υπέρμετρα να εξετάσει το θέμα ώστε να καταλογιστούν στον καθένα οι ευθύνες που του αναλογούν με αποτέλεσμα ο κύριος Υπουργός να πρέπει να είναι επιφυλακτικός με όλους γιατί αύριο δεν γνωρίζει τι θα βρει μπροστά του…. Μπορεί να είναι αθώοι, μπορεί όχι! Και ας μην ξεχάσουμε ότι υπάρχει από Εισαγγελικής πλευράς σε εκκρεμότητα και ο φετινός διαγωνισμός μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης μέσω NAMSA....

Τέλος ένα είναι σίγουρο.  Ότι και ο κύριος Δένδιας θα κριθεί και αυτός από την επιλογή που τελικά θα κάνει.  Του ευχόμαστε ειλικρινώς να επιλέξει ορθά για το καλό όλων.
ΠΗΓΗ: petraskandalou.