Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ενημέρωση Μελών Για Πραγματοποίηση Συνάντησης Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. Με Αναπλ. Υπουργό κ.Πανούση & Γεν. Γραμματέα Προ.Πο. κ.Μαυρόπουλο

Αριθ. Πρωτ : 889
Αθήνα: 20.05.2015

Προς :
Σωματεία - Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
φωτογραφία 2
Την Δευτέρα 18.05.2015 στο Υπουργείο Προ.Πο. πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη από καιρό σύσκεψη, μεταξύ του Υπουργού Προ.Πο κ. Πανούση Ιωάννη, του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιου Μαυρόπουλου και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις πρώτες ενημερωτικές επαφές που είχαν προηγηθεί με τον Υπουργό στις 09.02.2015 και τον Γεν. Γραμματέα στις 20.03.2015, ζήτησαν πίστωση χρόνου από την Ομοσπονδία μας, προκειμένου να αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους και να ενημερωθούν και περαιτέρω για τα ζητήματά μας, ώστε να είναι σε θέση να μας απαντήσουν για το ποια από αυτά και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να επιλυθούν.
Στα ανησυχητικά συμπεράσματα της συνάντησής μας είναι, ότι ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν γνωστή τόσο προεκλογικά, όταν η νυν κυβέρνηση εξήγγειλε τις δεσμεύσεις απέναντί μας μέσα από τους άξονες αναβάθμισης του Π.Σ, όσο και μετά τις εκλογές όταν επέμεινε μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις ως Κυβέρνηση, τώρα μας την παρουσίασαν ως εμπόδιο για την υλοποίηση των προτάσεων μας.
Επί της ουσίας δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση ούτε για το σε ποια, ούτε με ποιο τρόπο, ούτε πότε προτίθενται να δώσουν λύσεις, αναφέροντάς μας ότι θα είναι σε θέση να μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα μετά τον Ιούνιο όπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της χώρας μας.
Συγκεκριμένα μας απάντησαν:
  • Ομογενοποίηση Προσωπικού
Μας διαβεβαίωσαν ότι παραμένει ως προτεραιότητα του Υπουργείου σε ότι αφορά το Π.Σ και κατευθύνονται σε σταδιακή ομογενοποίηση πρώτα για αυτούς που έχουν τα προσόντα της παρ.8 άρθρο 15 ν.3938/2011 και σε δεύτερο χρόνο για τους εναπομείναντες. Την παρούσα χρονική στιγμή δεν ήταν σε θέση να μας πουν περισσότερα και μας παρέπεμψαν στην εκ νέου συνάντησή μας μετά τον Ιούνιο όπου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Χώρας.
  • Πρόσληψη επιλαχόντων-επιτυχόντων Π.Π.Υ.
Πέρα από την κάλυψη των 232 κενών θέσεων, για τις οποίες η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα επιπλέον αλλά και ούτε ήταν σε θέση να μας απαντήσουν για το πώς, πότε, με ποιο τρόπο και αν προτίθενται να το πράξουν στο μέλλον. Στο ζήτημα αυτό η Ομοσπονδία μας εξέφρασε την αντίθεσή της και διαμήνυσε ότι αποτελεί προσβολή και απαξίωση για εμάς, να προχωρήσει στο εξής το Π.Σ. σε νέες προσλήψεις με οποιοδήποτε τρόπο (προκήρυξη, Πανελλήνιες Εξετάσεις) πριν προηγουμένως αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα το ήδη υπάρχον προσωπικό, επιλαχόντες και ΠΠΥ. Δεν μπορεί από την μία να μας επικαλούνται δυσχερή οικονομική κατάσταση και από την άλλη να προτιμηθούν νέες προσλήψεις, για τις οποίες υπάρχει πολλαπλάσιο κόστος, από το να αξιοποιηθεί και να καλύψει επαρκώς αυτές τις ανάγκες το ήδη υπάρχον προσωπικό.
  • Ανανέωση νέας 6μηνης ανά έτος 5ετούς θητείας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Μας ανέφεραν ότι η παρουσία Συμβασιούχων Πυροσβεστών στο Π.Σ την αντιπυρική περίοδο κρίνεται απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν. Ωστόσο, παρά την επιμονή μας, απέφυγαν να μας απαντήσουν εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε ανανέωση της θητείας των υπαρχόντων Συμβασιούχων ή εάν αποσκοπούν σε πρόσληψη άλλων μέσω νέας προκήρυξης.
  • Καταβολή επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος
Δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια προς το παρόν για την ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία αυτή. Θα ενημερωθούν για το που φτάνει η διαδικασία ένταξης γενικότερα των επαγγελμάτων αφού ήδη υπάρχει εισήγηση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προ. Πο. για την ένταξη του επαγγέλματος μας και θα μας ενημερώσουν στην επόμενη συνάντηση μετά τον Ιούνιο.
  • Έκδοση κανονιστικών Πράξεων Ν.4249/14
Δεν έχει προγραμματιστεί προς έκδοση καμία κανονιστική πράξη σε ότι αφορά το καθηκοντολόγιο αλλά και τις αποσπάσεις-μεταθέσεις των Π.Π.Υ, παρόλο που όπως τους ενημερώσαμε δεν επιβαρύνουν με οικονομικό κόστος και έχει ήδη συσταθεί επιτροπή από το Α.Π.Σ. και ήδη έχει εκδώσει πόρισμα για την πλήρη εναρμόνιση των καθηκόντων των Π.Π.Υ. με το Πυροσβεστικό Προσωπικό. Στο θέμα αυτό ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προτάσεις των φορέων στην αρμόδια επιτροπή και το πόρισμα αυτής.
  • Αλλαγή του τρόπου καταβολής των εκτός έδρας αποζημιώσεων.
Ζητήσαμε εκ νέου να εναρμονιστεί η καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων των Π.Π.Υ. και Συμβασιούχων με το λοιπό Πυροσβεστικό Προσωπικό. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να μας καταβάλλεται η εκτός έδρας αποζημίωση ανεξαρτήτως χιλιομέτρων στα δασικά συμβάντα και δασικά περιπολικά, όπως αντίστοιχα ισχύει και για το λοιπό Πυροσβεστικό Προσωπικό. Μας ανέφεραν ότι εάν πράγματι το ποσό της εκτός έδρας αποζημίωσης είναι το ίδιο για όλες τις κατηγορίες Προσωπικού όπως τους ενημερώσαμε, το βλέπουν θετικά και θα μας ενημερώσουν σχετικά στην επόμενη συνάντησή μας.
Συνάδελφοι,
Όπως σας έχουμε ήδη επισημάνει, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του εφησυχασμού απλά και μόνο επειδή άλλαξε η Κυβέρνηση, θεωρώντας πολλοί ότι και μόνο από αυτό το γεγονός είναι θέμα χρόνου το πότε θα λυθούν τα προβλήματά μας. Όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, οι απαντήσεις οι οποίες παίρνουμε τόσο εμείς από τις συναντήσεις που πραγματοποιούμε όσο και εσείς από την παρουσία των αρμόδιων φορέων σε αρκετές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της χώρας, έχουν ελάχιστες διαφορές αλλά αρκετές ομοιότητες με αυτές που παίρναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν με βιαστικά συμπεράσματα, συνιστούμε λίγο υπομονή για ακόμα ένα μήνα όπου και θα έχουν ολοκληρωθεί οι περιβόητες διαπραγματεύσεις της Χώρας, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ώστε να πραγματοποιηθεί εκ νέου η συνάντηση με τον Υπουργό Προ. Πο και τον Γεν.Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και με τα νέα πλέον δεδομένα να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό του ενός περίπου μηνός που θα μεσολαβήσει έως την επόμενη συνάντηση, παρακαλούνται τα Σωματεία να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και ενημέρωση των προτάσεών μας σε κάθε αρμόδια αρχή (Νομαρχιακές κομματικές οργανώσεις, τοπικούς Βουλευτές, πολιτική και φυσική ηγεσία κατά την παρουσία τους στις κατά τόπους Π.Υ). Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε σε όλους αυτούς, ότι είναι υποχρέωσή τους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές και προγραμματικές τους δεσμεύσεις απέναντί μας και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά δικαιολογία, μιας και ήταν ήδη γνωστή όταν γίνονταν όλες αυτές οι εξαγγελίες για εμάς.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Ο Πρόεδρος

Φαραντάκης Αλέξανδρος
Τηλ: 6974709262

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
Τηλ: 6986131046