Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Απαντηση του Υπουργου σε Αναφορα του Σωματειου Αργολιδας & Αρκαδιας σχετικα με την ενταξη επιλαχοντων συναδελφων του 2009.




Φωτιά, που καίει εκτάσεις χορτολιβαδικές και πουρνάρι, είναι σε εξέλιξη στον Κάτω Όλυμπο.
Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών μέσων δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλήση του εδάφους στο σημείο αγγίζει το 80%, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία η εθνική οδός Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, η οποία είχε κλείσει νωρίτερα, λόγω φωτιάς στην περιοχή.
Όσον αφορά την φωτιά, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ - ΕΥΒΟΙΑ - ΡΟΔΟ - ΗΛΕΙΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ κ. ΠΑΝΟΥΣΗ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ


 Η ερώτηση κατατέθηκε στις 25 Ιουνίου στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη (μετά την συνάντηση με το Σωματείο Ιωαννίνων) και τη συμμετοχή άλλων τριανταεπτά (37) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Ιωαννίνων Στέφος Γιάννης και Καραγιάννης Γιάννης.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιες σε Πόρτο Ράφτη και Φούρνους Αργολιδας.
Φωτιά σε δασική έκταση στον Κουβαρά Κερατέας.
Ελέγχεται πλέον η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί στην περιοχή Κουβαράς, στην Κερατέα, σε χαμηλή βλάστηση.

Ενημέρωση κ. Υπουργού & κ. Ειδικού Γραμματέα πέρι καταστρατήγησης ωραρίου εργασίας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Ειδικέ Γραμματέα,
Παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε γνώση της επιστολής μας με Αρ. Πρωτ: 981 // 22.06.2015 σχετικά με "Καταγγελία Περί Καταστρατήγησης Ωραρίου Εργασίας Εποχικού Προσωπικού Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας".
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση,
Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Τηλέφωνο : 213 0329842
Fax : 2130334018

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απάντηση του Σωματείου Α.Μ.Θ. σε σχολιασμούς του συναδελφικού Blog " ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ " περί καλοπροαίρετης παρατήρησης μας

ΜΙΑ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ Α.Μ.Θ. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΓΙΝΕΣΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ Τ.Κ 69100   
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302            ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.        
       Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr   E mail : ipapanast@gmail.com

ΠΡΟΣ :   1. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :  1. Σωματεία Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
                                    2.  Μέλη του Σωματείου Α.Μ.Θ.

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  118                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   21/07/2015

Θέμα : Απάντηση σε σχολιασμούς συναδελφικού Blog περί καλοπροαίρετης παρατήρησης προς το Σωματείου μας 

Συνάδελφε ή συναδέλφισα που διαχειρίζεσαι το blog Πυροσβεστικός Σχολιαστής , δεκτή η καλοπροαίρετη παρατήρηση σου , αλλά θα προτιμούσαμε να γνωρίσουμε και τον συντάκτη αυτής .

Όταν εκφράζεις τη γνώμη σου δημοσίως  για ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει όνομα , οφείλεις να μας κάνεις γνωστό και το δικό σου όνομα , γιατί διαφορετικά  αυτοαναιρείς τα ίδια σου τα γραφόμενα  τη στιγμή που τα δημοσιεύεις  , κάνοντας  λόγο σε αυτή για αόριστες κατηγορίες  πίσω από την  ανωνυμία .

Έτσι δυο τινά υπάρχουν ή δεν καταλάβατε  τις  δικές μας παρατηρήσεις επί του θέματος ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις για λογαριασμό άλλου και να υποβαθμίσετε το θέμα το οποίο είναι υπαρκτό .

Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση ότι δεν καταλάβατε τους  λόγους  των ενστάσεων μας  , τις οποίες κάναμε γνωστές όταν λάβαμε γνώση για την ύπαρξη του κειμένου «προτάσεων περί αδειών των Π.Π.Υ.» , ως οφείλουμε λόγω της ιδιότητα μας προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων συναδέλφων που εκπροσωπούμε . 

Οι συγκεκριμένες. προτάσεις του Α.Π.Σ  αφορούν τις άδειες των Π.Π.Υ. ασχέτως αν είναι ενυπόγραφες ή όχι , είναι υπαρκτές . 

Έτσι τίθεται  το ερώτημα για το πόσο  έγκαιρη και έγκυρη  είναι η ενημέρωση από πλευράς Ομοσπονδίας ; 

Αν λάβουμε υπόψη το διάστημα που μεσολάβησε  και τον τρόπο ενημέρωσης μας , μέσω τρίτου δεν τιμά καθόλου το δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό μας όργανο , τελικά συμπεραίνουμε  ούτε έγκαιρη ούτε έγκυρη είναι η ενημέρωσή μας , οπότε ορθός και έχουμε ενστάσεις για αυτήν .

Η δε ύπαρξη των προτάσεων  δεν έχει αμφισβητηθεί  από κανένα μέχρι σήμερα .

Απεναντίας η επιβεβαίωση  έρχεται και από  εσάς , διότι στην παρατήρηση σας αναφέρετε  «ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΕΝΤΥΠΟ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ» .

Τελικά υπάρχει έντυπο και το κοινοποιήσαμε να το γνωρίσουν όλοι οι συνάδελφοι που τους αφορά , κάτι που δεν έκανε η Ομοσπονδία μας , το κράτησε κρυφό  όπως και πολλά άλλα τα οποία γνωρίζουμε ετεροχρονισμένα , με τη δικαιολογία του ανυπόγραφου .  

Ας μας γνωρίσει λοιπόν το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν για τις άδειες , πότε το έλαβε το κείμενο με τις προτάσεις του Α.Π.Σ. , αν έχει καταθέσει η ίδια προτάσεις ,  καθώς επίσης και τους λόγους που το κράτησε μυστικό στα συρτάρια της ;;;

Για να κάνουμε τότε μια ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ όπως αναφέρεται στην καλοπροαίρετη παρατήρηση σας , γιατί ανάγκη από συζήτηση έχουμε όχι από κριτική .

Το θέμα των αδειών μας αφορά άμεσα διότι δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των συναδέλφων , από τη διαφορετική και άνιση μεταχείριση μέσα στις ίδιες τις υπηρεσίες και οφείλουμε να γνωρίζουμε την όποια ενέργεια ή συζήτηση γίνεται , ώστε να εκφράσουμε την άποψή μας και όχι να  αφηνόμαστε στο σκοτάδι επί μακρών για τις όποιες κινήσεις του προεδρείου . 

Όπως καταλαβαίνετε οι όποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν με υπαρκτά και όχι ανύπαρκτα θέματα , καθώς επίσης και με την  ενημέρωση μας από πλευράς προεδρείου , αλλά και την αξιοπιστία  αυτού , για τον τρόπο διαχείρισης των  θεμάτων μας , σε στενό κύκλο και όχι στα θεσμικά όργανα όπως θα έπρεπε , ώστε να γνωρίζουμε τις όποιες ενέργειες  και με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας . 

Επίσης φρόνιμο θα ήταν σε έγγραφά της η Ομοσπονδία  να μην επικαλείται κάτι που δεν ισχύει , δηλαδή  «την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» , διότι ο τρόπος  διαχείρισης των θεμάτων άλλα αποδεικνύει. 

Ορθό είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο που μας εκπροσωπεί , να ενημερώνει , να δίνει κατευθύνσεις ,να συζητά μέσα στα συλλογικά του όργανά , να διευρύνει τη συζήτηση σε Πανελλαδικό επίπεδο , να ενεργοποιεί τα Σωματεία μέλη του για το όποιο θέμα προκύπτει  και τέλος να ζητά προτάσεις από τα μέλη της ύστερα  από μια κατασταλαγμένη συζήτηση και έναν εποικοδομητικό διάλογο . 

Και όχι να ζητά προτάσεις  για ξεκάρφωμα όπως γράψαμε, χωρίς δεδομένα , χωρίς εικόνα για την όποια συνάντηση ή συζήτηση της με τους αρμοδίους  , χωρίς καμία ενημέρωση , μεταθέτοντας έτσι τα βάρη στα Σωματεία ,  του τύπου «εμείς σας ζητήσαμε τις προτάσεις σας αλλά εσείς δεν μας τις στείλατε» κατηγορώντας τα , μετά για αδιαφορία .

Από εδώ φαίνετε η αδυναμία να συντονίσει και να φέρει σε πέρας ένα θέμα που μας ταλανίζει εδώ και 3,5 χρόνια , για  κάτι που όφειλε να κάνει και δεν το έκανε , δηλαδή το αυτονόητο  « να συζητήσει και να συντάξει πρώτα μέσα στα θεσμικά της όργανα τις δικές της προτάσεις , βάζοντας όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεση της» .

Ας μας καταθέσει πρώτα τις δικές τις προτάσεις  βάση των όσων γνωρίζει ... ...και μετά να ζητήσει από τα Σωματεία να τοποθετηθούν επ΄ αυτών … 

Υπάρχουν άραγε ;;;

Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στη συζήτηση για την Ομογενοποίηση,  η Ομοσπονδία κατέθεσε επιγραμματικά τις  προτάσεις της σε ένα τετρασέλιδο που περισσότερο έμοιαζε με έγγραφο αιτημάτων παρά  προτάσεων , γιατί απλά δεν υπήρχε καμία ανάπτυξη και αιτιολόγηση και εμείς σαν Σωματείο καταθέσαμε 38 σελίδες τις οποίες συρρικνώσαμε αναγκαστικά λόγου του όγκου σε 18, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας με νομική υποστήριξη που επιβάρυνε το Σωματείο μας … φυσικά για όλους τους συναδέλφους .

Μήπως έχουν αλλάξει οι ρόλοι και δεν το καταλάβαμε ;;;  

Αν κάτι από τα παραπάνω έγινε και δεν το γνωρίζουμε , παρακαλούμε να μας το γνωρίσετε , ώστε ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΟΧΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ που συνεχίζουν να υπάρχου και οφείλουμε να τα γνωρίζουμε στους συναδέλφους που εκπροσωπούμε .
Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να καταλογισθούν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας για ελλείπει ή ανύπαρκτη ενημέρωση των θεσμικών της οργάνων (μελών του Σ.Δ. και Σωματείων μελών της ).

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν … και αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί , να ζητήσουν βοήθεια από ανθρώπους που είναι δίπλα τους , απλά τους παραμέρισαν οι ίδιοι για ένα εγωισμό .

Δεν είναι ντροπή να ζητάς τη βοήθεια του άλλου , ούτε είναι ντροπή να συνεργάζεσαι και να συζητάς … ντροπή είναι να πιστεύεις ότι όλα τα ελέγχεις , όλα τα μπορείς και όλα τα γνωρίζεις … ντροπή επίσης είναι να το έχουν καταλάβει όλοι , να σου το λένε  και εσύ να μην έχεις πάρει χαμπάρι !!!

Η Δημοκρατία  η συνεργασία και η συζήτηση μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα , αρκεί να στηρίζεται σε γερές βάσεις  εμπιστοσύνη – κατανόηση – αμοιβαίες υποχωρήσεις 

Για ότι επιπλέον χρειαστείτε στη διάθεσή σας .


                                                                      Με τιμή το                                                                                                                                                 
                                                           Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                             
                                                                   του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                     ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400     

Ενημέρωση Μελών (ΑΠ 1000)


Αθήνα: 19/07/2015                                                                
Αρ. Πρωτ:  1000                                                                     

Θέμα: « Ενημέρωση Μελών »
1) Την Πέμπτη 16/7 πραγματοποιήθηκε από κοινού αυτοψία της Ομοσπονδίας μας με την Επιθεώρηση Εργασίας στην Π.Υ. Ελευσίνας προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες Συναδέλφων σχετικά με κατασυρροή καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, παρά τις σχετικές παρεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Για τα ευρήματα του ελέγχου κλήθηκε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις η Διοίκηση της Π.Υ. Ελευσίνας προς την Επιθεώρηση Εργασίας  και στην συνέχεια να επιβληθούν κυρώσεις εάν προκύπτουν ευθύνες. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους Συναδέλφους της Π.Υ. Ελευσίνας για την υπευθυνότητα και το θάρρος  που υπέδειξαν και κατήγγειλαν στην Ομοσπονδία μας τις εργασιακές παραβάσεις που υφίστανται στο χώρο εργασίας τους.Οι έλεγχοι από την ομοσπονδία μας θα συνεχιζονται και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν πέσει στην αντίληψη μας παραβάσεις.
2)Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε ραγδαία έξαρση δασικών  πυρκαγιών στην χώρα μας, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται προς το παρόν να παραπέμπουν  σε οργανωμένες- κακόβουλες πράξεις εμπρησμών. Εφιστούμε στους Συναδέλφους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην σωματική τους ακεραιότητα αφού καλουμαστε να επιχειρούμε: α) με ελλιπή Μ.Α.Π. αφού εξ αρχής αρνήθηκε η Πολιτεία να μας χορηγήσει β) με τα υπάρχοντα Μ.Α.Π. φθαρμένα από την πολυετή χρήση τους γ) με προβληματικά Οχήματα και Μέσα δ) χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Αρκετά πληρώθηκε το τίμημα από τον Κλάδο μας.
3) Η προγραμματισμένη  για την Παρασκευή 17/7 συνάντηση της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. με τον Γ.Γ. Πολ.Προστασίας αναβλήθηκε λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων του κ. Γενικού σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την ημέρα εκείνη.
Συνάδελφοι,
Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβάλλεται η ενότητα και η ομοψυχία μεταξύ μας.Επιβάλλεται μεγάλη αποφασιστικότητα και προσήλωση στην διεκδίκηση των στόχων μας.Για ότι νεότερο θα σας κρατάμε ενήμερους.                     
                          
                                                             Για το Δ/Σ της Ομοσπονδίας 
           Ο Πρόεδρος                                                                                             Ο Γεν. Γραμματέας Φαραντάκης Γ.Αλέξανδρος                             Ανδρεαδάκης Μ.Βασίλειος
Φωτιά Κοντά σε κατοικημένη περιοχή στη Σταμάτα Αττικής εκδηλώθηκε φωτιά λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Πυροσβέστης Ιερέας στο Ναύπλιο παράδειγμα προς μίμηση

 Ο Ιερέας π. Ιωάννης Μητροσύλης, της  Μητροπόλεως Αργολίδος είναι και εθελοντής πυροσβέστης και μάλιστα με τον βαθμό του αρχιπυροσβέστη. 
Ο Ιερέας είναι εθελοντής πυροσβέστης αρκετά χρόνια και με την άδεια και ευλογία του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, συμμετέχει ενεργά σε κάθε φωτιά που εκδηλώνεται στην Αργολίδα.
Ο παπαγιάννης συμμετέχει με ζήλο καθώς αυτό που κάνει το κάνει από αγάπη και προσφέρει εθελοντικά και με δικά του μέσα στις εκάστοτε πυρκαγιές.
Σήμερα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην φωτιά της Ασίνης και ηταν από τους πρώτους που "έπεσαν" στην φωτιά.
 
 
Σ.Δ   ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΝΑ  ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΑΤΕΡ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ  ΚΥΡΙΑΚΗ, Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑΟ ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΕΑ.  Ο ΠΑΤΕΡ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΦΟΡΗΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ.

Συνέντευξη του σωματείου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο βουνό Σκοπός, στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Το σημείο είναι δύσβατο και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.Πυρκαγιες επισης σε Σκύρο, Βύρωνα, Μαλακάσα και Νεάπολη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία, με μεγάλες ελλείψεις η Πυροσβεστική


Προσευχές και ευχέλαια για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διέθεταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, από την έναρξη ακόμα της νέας αντιπυρικής περιόδου. Από τις 28 Μάη φέτος, ο «Ρ» με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε εντοπίσει το πρόβλημα:
Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, όλα μαζί συγκροτούν τους παράγοντες που ενισχύουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.
Συγκεκριμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του, που από το 2009 μέχρι φέτος ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια ευρώ, καλείται μετά και την προηγούμενη κατάργηση των 4.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού (σ.σ. περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής του δύναμης) να σταθεί απέναντι στα πύρινα μέτωπα.
Το προσωπικό του είναι διασπασμένο στα τρία, με μόνιμους (8.500), πενταετούς θητείας (4.000) και εποχικούς (1.500). Οι δύο τελευταίες κατηγορίες εργαζομένων δουλεύουν με ελλιπή καθήκοντα και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.
Χωρίς εξοπλισμό
Ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι περιορισμένος και προβληματικός. Το είδαμε και χτες στον Υμηττό, όπου πυροσβέστες έπεφταν στη φωτιά χωρίς καν γάντια και μάσκες. Μέσα προστασίας, όπως ατομικές προσωπίδες, χορηγήθηκαν το 2011 και από τότε δεν έχουν δοθεί άλλες. Πρόκειται για χειρουργική μάσκα με επένδυση, αντί μιας κανονικής μάσκας με φίλτρο. Οι τελευταίες υπάρχουν (2-3) μόνο στα πυροσβεστικά οχήματα και οι περισσότερες έχουν ληγμένα φίλτρα. Οσον αφορά τις στολές, οι 750 νεοπροσληφθέντες μόνιμοι πυροσβέστες διαθέτουν μόνο μία, οι υπόλοιποι δύο, αλλά οι περισσότερες είναι φθαρμένες και κάποιες είναι πλέον άχρηστες, αφού πριν από τέσσερα χρόνια δόθηκε η τελευταία χορηγία. Εχει σταματήσει η χορήγηση στολής κάθε δεύτερο χρόνο. Φθαρμένα και παλιά είναι και οι αρβύλες και τα κράνη. Οι πενταετείς «βολεύονται» με μία επιχειρησιακή στολή.
Οσον αφορά τα 3.000 οχήματα, σε πολλά από αυτά έχουν να αλλαχτούν ελαστικά από το 2008 και ορισμένα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Στα υδροφόρα οχήματα (σ.σ. σύνολο 1.700), τα 215 έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, τα 342 πάνω από 20 χρόνια, τα 688 πάνω από 15 χρόνια και λίγο περισσότερα από 200 οχήματα είναι κάτω των 10 χρόνων. Στα εναέρια μέσα, από τα 8 «Canadair CL-415» τα 3 ήταν διαθέσιμα και άλλο 1 αναμενόταν να δοθεί σε χρήση. Από τα 13 «Canadair CL-215» έξι τα διαθέσιμα. Υπάρχουν 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, 18 παλιά «Πεζετέλ» (αεροψεκαστικά) και αναμένονταν να νοικιαστούν 10 ελικόπτερα.
Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία
Όσον αφορά τη Δασική Υπηρεσία, το κονδύλι που διατίθεται για την προληπτική δασοπροστασία (σ.σ. συνεργεία επιφυλακής και περιπολιών, καύσιμα) από τις δημόσιες επενδύσεις είναι 1.750.000 ευρώ. Από το «Πράσινο Ταμείο» διατίθενται 1.865.000 ευρώ. Τα ποσά είναι για τις ανάγκες 103 δασαρχείων και νομοδασαρχείων της χώρας. Επίσης, από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», διατίθενται 41,5 εκατομμύρια ευρώ (περίοδος 2007-2015) για έργα αντιπυρικής προστασίας, ενώ φέτος στους δήμους θα δοθούν 18,4 εκατομμύρια για παρόμοια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά που χορηγούνται στο βασικό φορέα πρόληψης, τη Δασική Υπηρεσία, καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις – κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δύο φορές οι οργανικές της θέσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 40% σε δασολόγους, 50% σε τεχνολόγους και 30% σε δασοφύλακες.

ΦΕΚ Εκτός έδρας Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τις ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ενημέρωση Μελών

Θέμα: «Ενημέρωση Μελών
Συνάδελφοι,
Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της υπαλλήλου της Ομοσπονδίας μας, για το οποίο έχουμε ενημερώσει και κατά το παρελθόν, χρήζει η ανάγκη νοσηλείας της στο νοσοκομείο. Για το λόγο αυτό και για όσο θα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι νεοτέρας.
Παρακαλούμε πολύ, η αποστολή εγγράφων κατά το διάστημα αυτό να γίνεται μόνο στο mail της Ομοσπονδίας μας pospid@gmail.com)">(pospid@gmail.com)καθώς δεν θα μπορεί κανείς να λάβει γνώση των φαξ όσο δεν θα είναι κανείς στα γραφεία μας.
Επίσης, για οποιαδήποτε επικοινωνία, μπορείτε να απευθύνεστε στον Πρόεδρο και στο Γεν. Γραμματέα είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω mail.
Ζητούμε την κατανόησή σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

                    Με εκτίμηση,
                                                        Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
       Ο Πρόεδρος                                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                                         Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
  Τηλ: 69747092626974709262                                                                                    Τηλ: 6986131046

ΜΕΤΩΠΑ

ΜΕΤΩΠΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΜΑΛΑΚΑΣΑ - ΑΤΤΙΚΗ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΡΟΔΟ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΑ.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση - Αυτή την ώρα σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των δύο πιλότων

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα με το ατύχημα ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair CL-215 στη φωτιά της Λακωνίας, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Οι δύο πιλότοι του Canadair είναι καλά στην υγεία τους, επικοινώνησαν με τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Κοντά στα σπίτια η πυρκαγιά στον Υμηττό - Προσπαθούν να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι

Η φωτιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Δύο τα μεγάλα μέτωπα - Στην περιοχή των Προσφυγικών στον Καρέα δεν έχει φτάσει η Πυροσβεστική και η πυρκαγιά μπαίνει στα σπίτια

Εκτός ελέγχου η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στον Υμηττό. Η φωτιά εκτείνεται σε δύο μέτωπα, το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη.


Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες στον Άγιο Νικόλαο - Πάνω από 300 κάτοικοι «παγιδευμένοι» στον Προφήτη Ηλία - Καίγονται Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια - Άνεμοι 8 μποφόρ στην περιοχή.

Φωτιά στη Λακωνία

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Λακωνία - Χτυπούν καμπάνες για να εκκενωθούν τα χωριά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 03:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Φαρακλό στη Νεάπολη Λακωνίας. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ από νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι και Φαρακλό.«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Σε άλλα μέρη κινδυνεύουν περισσότερο. Η φωτιά ίσως σταματήσει στη θάλασσα. Καίγονται Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια. Τα 8 μποφόρ κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δίνει αγώνα η Πυροσβεστική όλης της Πελοποννήσου» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.


ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΠΥ. ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ








Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Καλαμάκι Ζακύνθου, στη θέση Σκοπός.

Για την κατάσβεσή της έσπευσαν στο σημείο τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής.

Το σημείο είναι δύσβατο, κάτι που δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν, με τη μία να απέχει από την άλλη κάποιες δεκάδες μέτρα.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Σαν σημερα...


Εποχικός Πυροσβέστης Μαρκάκης Στυλιανός
Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουκουλώνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Κορομηλά Νικήτα και Τζανάκη Ηρακλή.

Εποχικός ΠυροσβέστηςΤζανάκης Ηρακλής
Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1967 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουκουλώνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Κορομηλά Νικήτα και Μαρκάκη Στυλιανό.
Εποχικός Πυροσβέστης Κορομηλάς Νικήτας

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1973, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουκουλώνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες,Μαρκάκη Στυλιανό και Τζανάκη Ηρακλή.



Υπό έλεγχο τέθηκαν το πρωί οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής (10/7) στις θέσεις Μακρύκαμπος στο χωριό Αγαλάς και Καταλούπο στο χωριό Λαγοπόδο, στο νησί της Ζακύνθου.

Για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών, οι οποίες, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου, ξέσπασαν με διαφορά 10 λεπτών, κινητοποιήθηκε σχεδόν όλη η δύναμη του νησιού. Η χρονική συγκυρία παραπέμπει σε ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Απασχόληση Συμβασιουχων Πυροσβεστων


Συνάδελφοι,

Επισυνάπτουμε διαταγή Α.Π.Σ. σχετικά με την απασχόληση του Εποχικού Πυροσβεστικού Προσωπικού.

Ευχαριστούμε