Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Αναφορά Σωματείου Κέρκυρας προς τον Υπουργό Προ.Πο κ. Νικόλαο Τόσκα σχετικά με ζητήματα των Συμβ/χων και Επιλαχόντων Π.Π.Υ.

Αριθ. Πρωτ: 2016/21                                   Κέρκυρα, 18 Μαρτίου 2016


Προς:
1)Αναπλ.Υπουργό Προ.Πο κ.Νικόλαο Τόσκα

Κοινοποίηση:
1) Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη Ιωάννη
2) Αρχηγό Π.Σ. κ. Καρατζιά Ιωάννη
3) Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
4) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΑΝΑΦΟΡΑ
Κύριε Υπουργέ,
    Μετά την συνάντηση που είχατε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αποκομίσαμε τη βεβαιότητα ότι η πληροφόρηση που έχετε λάβει για το σύνολο του κλάδου μας δεν αντιστοιχεί στην πραγματική εικόνα αυτού, με συνέπεια τα εκπεφρασμένα συμπεράσματά σας να ηχούν απολύτως αποκαρδιωτικά σε εμάς.

      Αυτό που εμείς ως κλάδος θεωρούμε ότι αποτελεί μία στρεβλωμένη εικόνα της πραγματικής κατάστασης δημιουργεί αναμφίβολα μία αδικία εις βάρος των συμβασιούχων και πλήττει καίρια τους επιλαχόντες.
Για το λόγο τούτο θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε μερικά σημεία ώστε να ξεκαθαρίσουμε και επί της δική σας θητεία το ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας .
       Oι συμβασιούχοι πυροσβέστες εισήχθησαν στο πυροσβεστικό σώμα με τη μέθοδο της μοριοδότησης και επί σειρά ετών αξιολογούνταν για την ολιγόμηνη εργασία που παρείχαν κατά την αντιπυρική περίοδο στο πυροσβεστικό σώμα .
      Οι συνάδελφοι μας όλα αυτά τα χρόνια δρούσαν σε ένα αυστηρά περιορισμένο θεσμικό πλαίσιο με μια σειρά παθογενειών που είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων σε εργασιακά θέματα αλλά και πρακτικά ζητήματα, προκαλώντας αισθήματα αδικίας, καθώς και εργασιακής αναταραχής στους κόλπους των εποχικά απασχολούμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
      Πολλοί από εμάς ενταχθήκαμε ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ενώ οι ελάχιστοι εναπομείναντες που συγκαταλέγονται στον πίνακα επιλαχόντων και οι οποίοι δεν προσελήφθησαν κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 15 του Ν.3938/2011, έλπιζαν και βασίζονταν στη ρητή πρόβλεψη ότι θα προσλαμβάνονταν σταδιακά τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό το οποίο δεν θα υπερέβαινε το 50% τον κενών οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών, κάτι όμως το οποίο ουδέποτε τηρήθηκε.
      Οι επιλαχόντες επιτυχόντες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης εξ εποχικών διαγωνίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ παραμερίζοντας εξ΄ αρχής πελατειακές σχέσεις και κάθε υπόνοια ρουσφετιού.
Αμφισβητήθηκαν και ελέχθησαν περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους υποψήφιους σε οποιοδήποτε σχετικό διαγωνισμό.
      Όσο για τους συμβασιούχους που δεν ελπίζουν σε κανέναν πινάκα επιλαχόντων, έχουμε εξηγήσει και παλαιότερα τις δυνατότητες αξιοποίησης του εν λόγω προσωπικού επί κοινής μάλιστα βάσης οφέλους και ωφέλειας τόσο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και το Κράτος αλλά και την ίδια την Κοινωνία, την οποία όλοι εν τέλει (οφείλουμε να) υπηρετούμε.
      Αναφερόμαστε δε, σε επαγγελματίες, σε ανθρώπους που πάντα επιδείκνυαν τη δέουσα αυταπάρνηση την ώρα του επικίνδυνου καθήκοντός τους, δουλεύοντας τις κρίσιμες στιγμές υπό τις ίδιες αντίξοες συνθήκες με όλους τους υπόλοιπους μάχιμους συναδέλφους τους. Κατά συνέπεια, αναφερόμαστε επίσης σε έμπειρους πυροσβέστες, σε έμπειρους διασώστες, χαρακτηριστικό που διαχρονικά αποτελεί θεμελιώδες προτέρημα όταν πρόκειται για επαγγέλματα που άπτονται της ανθρώπινης ασφάλειας, όταν πρόκειται για άκρως υπεύθυνη δραστηριότητα κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης.
     Συν τοις άλλοις, πρόκειται άλλωστε για ένα σώμα του οποίου οι αρμοδιότητες ολοένα και αυξάνονται, όπως αυτό επικυρώνεται με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών το 2014 (ν.4249/2014), η οποία θέτει το Π.Σ. ως κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας, αλλά και με την επείγουσα τροπολογία που πρότινος κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας (μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις), κατά την οποία δύναται το πυροσβεστικό προσωπικό να οδηγεί ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, όπου το προσωπικό τους δεν επαρκεί.
    Βέβαια, αφενός ελπίζουμε και προσδοκούμε η κίνηση αυτή να οδηγήσει προς τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σώματος στον τομέα της διάσωσης, αφετέρου όμως δε μπορούμε να μην ανησυχούμε ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με μία προχειρότητα ως προς τη σοβαρότητα της υπό κάλυψη νέας υπηρεσίας η οποία δύναται εν τέλει να δημιουργήσει μια ακόμα παθογένεια για την πυροσβεστική υπηρεσία.
     Αποτελεί γεγονός το οποίο έχουμε βιώσει στην επαφή μας με τον κόσμο ότι η ηθική αναγνώριση της επαγγελματικής μας αυταπάρνησης και των δύσκολων συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση του καθήκοντός μας, έχει κερδηθεί από την πλευρά της κοινής γνώμης και μάλιστα με το παραπάνω, αίσθημα στο οποίες είχαν δυστυχώς θλιβερή συμβολή και οι απώλειες αρκετών συναδέλφων κατά την ώρα του καθήκοντος. Εξίσου αναντίρρητη συνθήκη, όμως, αποτελεί και το γεγονός πως το σύνολο των συναδέλφων βιώνει έλλειμμα πίστης στις υπηρεσίες τους από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου, το οποίο μεταφράζεται στην επαγγελματική ανασφάλεια που μας ταλανίζει εδώ και χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται ενώ παράλληλα ενισχύεται από τις ανεκπλήρωτες μέχρι τώρα υποσχέσεις περί αποκατάστασης.
      Στο δια ταύτα, η Ομοσπονδία μας πρόσφατα σας κατέθεσε εμπεριστατωμένη πρόταση, χωρίς κόστος, για την πρόσληψη 150 επιλαχόντων εξ εποχικών ενισχύοντας άμεσα τον κρατικό μηχανισμό. Βάσει αυτής της πρότασης μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός επιλαχόντων εξ εποχικών φέρνοντας και τους εναπομείναντες πιο κοντά στην πολυπόθητη αποκατάσταση που κατά τη γνώμη μας άδικα έχουν στερηθεί.
      Επιλογικά, επικαλούμαστε τη διττή θεσμική σας υπόσταση, ως πολιτικού και ως πρώην αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, θεωρώντας πως, καλύτερα από πολλούς άλλους ανθρώπους μπορείτε να δείτε ότι η πρόταση αποκατάστασης των συναδέλφων είναι τόσο λογικά στέρεη και επωφελής για όλες τις πλευρές, όπου κανείς άνθρωπος με την ευθύνη να λαμβάνει αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο δε μπορεί να απορρίψει αβλεπί. Επιπλέον, θεωρούμε δεδομένο πως η γνώση και η ευαισθησία σας για τον τρόπο και τις συνθήκες δράσης των σωμάτων ασφαλείας, σας έχει ήδη πείσει για το ηθικό δίκαιο των αιτημάτων μας.


                              Για το Δ.Σ.
         -ο-                                                 -ο-
     Πρόεδρος                                 Γεν. Γραμματέας
Άνθης Ν. Γεώργιος                      Δοσούλας Α. Βησσαρίων