Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας μετά την δήλωση της κας Υπουργού Γεροβασίλη για την μονιμοποίηση των 2093 συναδέλφων μας.

Δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας μετά την δήλωση της κας Υπουργού Γεροβασίλη για την μονιμοποίηση των 2093 συναδέλφων μας.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τέθηκε το ζήτημα της εργασιακής αποκατάστασης των 2.200 Πυροσβεστών πενταετούς θητείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.
Δεδομένου ότι οι Πυροσβέστες δεν είχαν συμπεριληφθεί ως τακτικό προσωπικό στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου ("Απογραφή") το 2011, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα, με ευθύνη των τότε κυβερνώντων.
Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η τυχόν μονιμοποίησή τους να εμφανίζεται ως εισαγωγή νέων προσλήψεων και ως εκ τούτου να προσκρούει στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Συνεπώς, οι Πυροσβέστες δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθούν, αν και πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από πλευράς υπουργείου σημειώνεται πως είχε τεθεί το ζήτημα ήδη από τη δεύτερη αξιολόγηση, τέθηκε ξανά και στην τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος και επιτεύχθηκε η ρητή εξαίρεσή της μονιμοποίησής τους από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Στο προσεχές διάστημα, τα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη θα επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο μονιμοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, με δεδομένη την εξαίρεση της μονιμοποίησής τους.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η παραπάνω εξέλιξη αποκαθιστά μια αδικία εις βάρος των Πυροσβεστών πενταετούς θητείας, που παρείχαν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, ενδυναμώνει το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος και καταδεικνύει την πολιτική βούληση κυβέρνησης για οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα, σημειώνει ανακοίνωση του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ν. Τόσκας: Λύσαμε ένα δύσκολο πρόβλημα
"Λύσαμε ένα δύσκολο πρόβλημα, πολύ νωρίτερα από τότε που είχαμε δεσμευτεί να το πράξουμε" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το θέμα της μονιμοποίησης των 2.093 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, την οποία ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Φαραντάκης, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και τόνισε:
"Από τη στιγμή που οι θεσμοί έδωσαν την έγκριση να μη συμπεριληφθούν στους περιορισμούς των προσλήψεων οι 2.093 συνάδελφοί μας, που είχαν πάρει την τριετή παράταση τον περασμένο Φεβρουάριο, τακτοποιήθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Σήμερα υπέβαλα αίτημα στην κ. Γεροβασίλη, ζητώντας συνάντηση προκειμένου να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες και τον χρόνο που θα χρειαστεί για τις προσλήψεις. Ήταν πάντως ένα πολύ σημαντικό βήμα και για μας, αλλά και για την κοινωνία, γιατί η προσφορά μας είναι απαραίτητη, σε μια εποχή που οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής".
Δ. Κατσαγάνης